Ontruimingsplan maken

Een ontruimingsplan is een vooraf opgesteld document waarin beschreven staat hoe alle aanwezigen in geval van nood het gebouw op de veiligst mogelijke manier kunnen verlaten. Het plan specificeert onder andere de taken van de bedrijfshulpverlener bij situaties zoals een ontruiming, stroomuitval, brand of bommelding. 

Het ontruimingsplan speelt een cruciale rol in de voorbereiding op mogelijke calamiteiten en is essentieel voor een effectieve evacuatie.

Dit plan is altijd op maat gemaakt en kan variëren per gebouw of organisatie. Zo vereist een zorginstelling met niet-zelfredzame personen een andere aanpak dan een kantoorpand. Het gemeenschappelijke doel van het plan blijft echter altijd hetzelfde: ervoor zorgen dat iedereen precies weet wat te doen tijdens een ontruiming of calamiteit. 

Een ontruimingsplan bevat de volgende onderdelen:

  • Algemene gegevens en belangrijke telefoonnummers
  • Plattegrond van het pand, inclusief de ontruimingsplattegrond
  • Alarmeringsprocedure en de stappen die moeten worden gevolgd bij een ontruiming
  • Instructies voor de ontruiming, inclusief de specifieke taken van de BHV-organisatie
  • Richtlijnen voor het uitvoeren van oefeningen, zoals het bijhouden van het logboek van de BHV-organisatie.

Wettelijke verplichting ontruimingsplan

Volgens het bouwbesluit 2012 is het verplicht om een ontruimingsplan te hebben wanneer er een brandmeldinstallatie verplicht is. Artikel 6.23, lid 6 van het bouwbesluit (ontruimingsalarminstallatie en ontruimingsplan) stelt dat als een brandmeldinstallatie vereist is, er ook een ontruimingsplan aanwezig moet zijn. 

Afhankelijk van de situatie en verschillende factoren wordt bepaald of een brandmeldinstallatie noodzakelijk is. Als dit het geval is, geldt ook de verplichting voor een ontruimingsplan. 

Neem contact op